• Weißenstadt 2018
          • Weißenstadt 2018

          • Letošní česko-německý projektový týden se opět vyvedl. Počasí bylo bezvadné stejně jako organizace. Tentokrát bylo téma „Co si můžeme vzít z přírody“. Byl to skutečný podnět k zamyšlení se nad konzumním způsobem života. Vyzkoušeli jsme si vyrobit produkty, které nemusíme vždy jen nakupovat a kterými můžeme životnímu prostředí trochu ulehčit. Děti si domů dovezly vlastnoručně vyrobená mýdla, pomalované látkové tašky, deodorant či balzám na rty. Jako velkou šanci vidím i intenzivní komunikaci a spolupráci s dětmi z Německa, letos to byli žáci z „Realschule Wunsiedel“.

        • Den Země
          • Den Země

          • V dubnu letošního roku se žáci II. stupně naší ZŠ a ZUŠ zapojili do úklidu pěších cest a okolí města, v rámci Dne Země. Tento celosvětově významný den si připomínáme 22. dubna. Tématem letošního projektového dne bylo kromě úklidu okolí i „vodní hospodářství“. Žáci navštívili čističku odpadních vod ve Žluticích a úpravnu vody na Žlutické přehradě. Seznámili se tak s postupy úpravy vody, aby byla voda vhodná k přímé konzumaci a stejně tak byli seznámeni s procesy čištění odpadní vody, která se musí před vypuštěním do přírody vyčistit. Cestou žáci posbírali několik pytlů s odpadky, které se nacházely volně v přírodě, podél pěších cest a silnic. Sklidili tak i různé nevhodné předměty, jako nefunkční elektrospotřebiče a kusy nábytku.

            Příroda si na chvíli alespoň trochu oddychla. Je totiž na každém z nás, jak se k přírodě a našemu životnímu prostředí chováme a jak jej udržujeme. Tímto velmi děkuji všem žákům II. stupně za úklid a pomoc přírodě.

            Michaela Maňáková