• Geologická exkurze deváťáků do partnerského města a okolí
          • Geologická exkurze deváťáků do partnerského města a okolí

          • Ve dnech 11. - 14. června se žáci deváté třídy společně s osmáky ze školy Weidenberg (kterou m.j. navštěvují děti z partnerského města Warmensteinach) zúčastnili exkurze zaměřené na geologii.

            Vše začalo vřelým uvítáním ve weidenbergské škole, kde pro nás sami žáci připravili výborné občerstvení. Již během oběda se žáci rozdělili do smíšených česko - německých skupin. Konverzace se ale rozběhla později - během „rallye“ po budově školy. Po prohlídce školy jsme se ubytovali v penzionu přímo pod Ochsenkopf. Pak výborná večeře a deštivá návštěva rašeliništního přírodního koupaliště.

            Druhý den začal časnou snídaní. Vyzvedli jsme německé děti před jejich školou a společně se vydali poznávat Fränkische Schweiz. Prohlídky krápníkových jeskyní s výkladem i bez (pouze s čelovkou) nás nadchly. Poté, co jsme se odpoledne rozloučili s německými přáteli, jsme si ještě prošli naučnou hornickou stezku v blízkosti Warmensteinach. Dozvěděli jsme se dost i z historie městečka.

            Třetí den jsme opět vstávali celkem brzy a vydali se společně prozkoumat alespoň část Fichtelgebirge. V úzké štole nedaleko Goldkronachu se těžilo zlato. Bohužel jsme sami žádné neobjevili. Odpolední túra po Schanzberg byla náročná, ale velmi zajímavá. Ještě před večeří jsme stihli další procházku – směr Ochsenkopf. Po večeři už jen úkoly ze zeměpisu …

            Ve čtvrtek, cestou domů, jsme ještě prozkoumali skalní labyrint Luisenburg. Jedním slovem nádhera! Díky skvělé průvodkyni známe rozdíl ve vzniku hrubozrnné a jemné žuly, víme, jak reaguje křemen s kyselinou atp.

            Po celou dobu se o nás velice pečlivě starali přátelé z Warmensteinach. A program byl opravdu nabitý! Organizaci zaštítil R. Stöcker spolu s paní učitelkou S. Hofmann. Odborný výklad geologický nadšenec N. Hedler s přáteli a kolegy. Děkujeme jim za jejich volný čas, který nám věnovali!

            V neposlední řadě bychom rádi poděkovali za finanční podporu nadaci Bezirkjugendring Oberfranken, obci Warmensteinach, která výrazně přispěla na ubytování, škole Weidenberg, která dotovala vstupné, ZŠ a ZUŠ Žlutice za cestovní pojištění a Městu Žlutice, které sponzorovalo dopravu nejen do Warmensteinach a zpět, ale také cesty po Německu.

            Tato akce byla první svého druhu a hodnotím ji jako velmi zdařilou. Přeji žlutickým dětem více takových možností a akcí, ale i další spolupráci se školou ve Weidenberg.

            A vypadá to nadějně ...

            Mgr. Vendula Kuchtová